Erasmus+ Iskola határok nélkül

"Education without Borders" - Erasmus+ projektünk bemutatása

Iskolánkban az önkéntességről szól az Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek program keretében megvalósuló projektünk, mely a 2018-1-RO01-KA229-049265_4 azonosító számot kapta és Education without borders (Iskola határok nélkül) címen fut. A pályázat négy európai intézmény (kettő a romániai Moreni városból, egy az angliai Romfordból, illetve a SZIGNUM Iskola) és egy nagyon távoli kis szigeten, a Madagaszkár melletti Reunionon található Saint Louis egyik iskolája (mint francia fennhatóság alatt álló terület) közötti szoros együttműködését támogatja. A pályázat témája a nem formális és informális tanulási módok kipróbálása, alkalmazása és népszerűsítése. Célja, hogy ezekkel a színes, tanórán kívüli ismeretgyarapító módszerekkel érdekesebbé és változatosabbá tegyük az iskolai munkát, ezáltal pedig vonzóbbá magát az iskolát. 

A projekthez 6-os és 7-es tanulók csatlakoztak, akik szakköri munkában, illetve gyakorlati önkéntes tevékenységek által teljesítik vállalt feladataikat. Minden bevont tanulónak lehetősége nyílik részt venni valamelyik külföldi találkozón.

 

A projekt koordinálásában, illetve a szakköri és önkéntes munka szervezésében részt vevő tanárok a projekt team: 

  • Baráti Eszter - Kinga nővér 
  • Gulyás Attila 
  • Gulyásné Auffenberg Noémi 
  • Kerekesné Dócs Nikoletta Györgyi 
  • Győrfi József Tiborné 
  • Baloghné Kovács Éva

Erasmus+ nemzetközi találkozó a Szignumban

Iskolánk volt a házigazdája az „Education without Borders” nevű Erasmus+ nemzetközi találkozónak, amelyet 2021. május 24. és 28. között tartottunk öt iskola részvételével.

A találkozó vegyes mobilitásnak számított, mivel 2 román iskola csoportja személyesen vett részt, míg a Franciaországból és az Egyesült Királyságból származó partnerek virtuálisan csatlakoztak hozzánk néhány foglalkozás ideje alatt.

A találkozó témája az "aktív állampolgárság", és ezen belül az önkéntes tevékenységekre összpontosítottunk. Ezt a vonulatot az A.SZ.T.A. nevű helyi, fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó szervezetet támogató jótékonysági képeslapok létrehozásával erősítettük, illetve szemetet gyűjtöttünk a Maros partján a tiszta környezetért.

A román küldöttség egy napot Budapesten töltött, ahol Mészáros Ildikó tanárnő kalauzolta őket a főbb nevezetességekhez. Mivel ez a nap pünkösd hétfőjére esett, így a tényleges szakmai munka csak kedden kezdődhetett el.

Az első napon a bemutatkozáson, az ismerkedésen volt a hangsúly: prezentációk és rövid tánc, ének és egyéb előadások követték egymást. Iskolánkból Nándor Gellért a Rubik-kocka villámgyors kirakását mutatta be.

Délután barátságos focimeccset szerveztünk, melyen a 8.a osztály és a vendég román gyerekek alkotta vegyes csapatok vívtak izgalmas mérkőzést.

A találkozó második napján a kalandparkban és a lombkoronasétányon jártunk, délután pedig prezentációk segítségével ismerték meg a résztvevő iskolák a hazájukban az önkéntességhez kapcsolódó lehetőségeket, illetve jó gyakorlatokat osztottunk meg egymással ezen a téren.

A harmadik nap került sor a képeslapok szerkesztésére, melyhez a canva.com felületének használatát ismertük meg. Délután a Maros partján gyűjtöttünk szemetet, és a nemrég átadott tanösvényen sétáltunk. Este a kerti partin Rácz Sándor jóvoltából finom sülteket fogyasztottunk, jókat játszottunk és szórakoztunk.

A találkozó záró napját rövid ceremóniával tettük ünnepélyessé: megtekintettük az előző találkozókról készített képes vagy élőszavas visszatekintéseket, kiosztottuk a résztvevőknek járó okleveleket, és szép szavakkal elköszöntünk egymástól.

Járványügyi szempontból fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a találkozó programjaira iskolánkból csak egy osztályt vontunk be aktívan, illetve a legtöbb aktivitást a szabadban rendeztünk meg.