Szakkörök és sport

Szak-kör-kép

!!A járványügyi helyzet miatt a szakköri foglalkozásaink szünetelnek!!

Foci szakkör

Cseszkó Szilveszter tanár úr az idén is várja a focizni szerető diákokat. Az edzések időpontjai: hétfőn 14.30-15.15-ig a 2-3. évfolyamnak, valamint 15.15-16-ig az 1 .évfolyamnak, kedden 14.30-15.15-ig a 6-8. osztályosoknak és csütörtökön 14.30-15.15-ig a 4-5.-es tanulóknak, ahol a tanulók kipróbálhatják a sportágat játékos körülmények között és fejleszthetik a tudásukat. A jelentkezés és a tagság feltételeiről tanár úr ad tájékoztatást.

 

Fotó-videó „Tehetség műhely”

A 2019-2020-as tanévben a fotó-videó szakkör helyszíne csütörtökönként 14-15:30-óráig az informatika terem.  Azokat SZIGNUM-os tanulókat várjuk novembertől, akik már korábban is részt vettek a szakkör munkájában és azokat is, akik kedvet, tehetséget, kedvet éreznek magukban a vizuális alkotómunkához. Fontos részvételi követelmény és lehetőség a szakköri munkára a jó tanulmányi eredmény és magatartás, valamint a vizuális készség erősítése. Jelentkezni Czibolya Kálmán tanár úrnál lehet.  

 

Irodalmi színpad indul

Hétfőn délután 14 és 15 óra között tartja irodalmi színpados foglalkozásait Ildikó néni a 8.a osztály termében. Ha szeretnél egy órát kikapcsolódással tölteni, színpadon állni, verset szavalni vagy más előadásokban szerepelni, itt a helyed! Jelentkezni Mészáros Ildikó tanárnőnél lehet.

 

Kerékpáros Baráti Kör

A sok szép megvalósult úti céllal és kilométerrel büszkélkedő társaság szeretettel várja az érdeklődő bicajosokat évközi kisebb túrára, kirándulásra, melyeket plakáton hirdet meg. A különféle iskolai rendezvényeken a kör képviselteti magát, és ügyességi feladatokkal várja a diákokat. Programjainkra mindenkit szeretettel várunk! 
A tanév folyamán minden héten egy alkalommal az érdeklődőknek az időjárás függvényében gyakorlati kerékpározásból, illetve kerékpár szerelési és KRESZ ismeretekből szakkört szervezünk. Jelentkezni Horváth János igazgatóhelyettesnél lehet. 

 

Kiskórus - Énekkar

Az idei tanévben is folytatjuk a lelkes éneklést az iskolai élet különböző alkalmain, elsősorban a közös szentmiséken, népdaléneklési versenyen, karácsonyi ünnepségen, a passió keretében. 
Énekkari próba: minden csütörtökön a 7.b osztály termében 14.15-15.00 között.
Továbbra is várom az énekelni szerető 3. 4. 5. osztályos tanulókat.                       Piroska néni

 

Orosz szakkör

Péntekenként 14 és 15 óra között várja a jelentkezőket Ildikó néni a 8.a osztály termében. A szakkörön megismerkedünk a nehezen olvasható cirill ábécével, hallgatunk különféle régi és modern zenéket pl. az orosz X-faktorból, kóstoltunk finom teákat és kekszeket és egy-egy verssel is megismerkedünk Puskin költészetéből. Aki érdeklődést érez az orosz nyelv és kultúra (építészet, festészet, modern és klasszikus zene, versek, elbeszélések, regények, hagyományok, népszokások, ikonok...) iránt, és szeretne járni a szakkörre, forduljon Mészáros Ildikó tanárnőhöz.

 

Rajz 

Az idén is minden rajzos tanulót várunk szerda délutánonként a rajz szakkörre. Az alsós és felsős diákoknak szerda délután 14:30 – 16:00-ig tart a rajzteremben az alkotómunka. A szakkör célja, hogy jó közösségben fejlesszük kézügyességünket és új rajzi technikákat ismerjünk meg. Jelentkezni Marek tanár úrnál lehet, a szülők és a napközis pedagógus engedélyével. 


Szivacskézilabda alsósoknak

Szivacskézilabda edzéseket tart alsó tagozatos tanulóink számára Kárász Sándor heti két alkalommal, kedden és csütörtökön, 15.15-16.00-ig a tornateremben. A Makói Kézilabda Club keretein belül zajló foglalkozások ingyenesek és nem járnak elköteleződéssel. A szervezők az edzéshez szükséges eszközöket biztosítják és várják az érdeklődő diákokat.

 

Szivacskézilabda felsősöknek

Elegendő jelentkező esetén, szivacskézilabda edzéseket tart a Makói Kézilabda Club edzője felső tagozatos tanulók számára heti egy alkalommal. A SZIGNUM keretein belül zajló foglalkozás ingyenes és nem jár elköteleződéssel, a szervezők az edzéshez szükséges eszközöket biztosítják. Az érdeklődő diákok a titkárságon jelezzék részvételi szándékukat. 

 

Tehetséggondozó rajzszakkör

Ebben az évben indult alsó tagozatos diákjaink részére. Az osztályokban rajzot tanító kolléga és az osztályfőnök közös döntésével három diákot választottak ki osztályonként. A szakköri foglalkozások célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel az alapvető rajzos, festési és mintázási technikákat és azok kreatív megvalósításán keresztül lehetőséget nyújtson fantáziájuk önálló kibontakoztatására is. Egész évben figyelemmel kísérik a városi és országos pályázatokat, melyekre ezen a szakköri órán készülnek fel. A foglalkozások minden héten szerdán, 14-15 óráig tartanak. Vezetője Győrfi Józsefné. 

 

Sakkoktatás

Sakkoktatás indul a Szent István Egyházi Általános Iskolában a Makói SVSE Sakk Szakosztályának szervezésében 4-7. évfolyamos tanulók részére. 
Foglalkozások minden héten, kedden: 15:15 – 16:00 –ig. 
Elérhetőség: Horváth Zsolt, Tel: 30/427-07-12, makoisvse@gmail.com
Miért jó a diákoknak sakkot tanulni, elsajátítani a hozzá kapcsolódó gondolkodásmódot?
Tény, hogy a sakkozás, a sakk tanulás segít a diákoknak a logikus gondolkodás elsajátításában, személyiségük fejlődésében és egyéb képességek fejlesztésében:
Javítja a koncentrációs képességet
A transzferhatás révén a sakkozó gyerekek nemcsak a sakkban vagy más logikai játékokban lesznek jók, hanem például a matematikában, és a szövegértési feladatok megoldásában is lényegesen javulnak készségeik.
Megtanítja kezelni a sikereket, feldolgozni a kudarcokat, így pozitív irányba formálni a személyiséget
•    megfontolt cselekvésre, tervezésre, előre gondolkodásra késztet
•    megtanulnak együtt, egy célért dolgozni (csapatmunka)
•    problémamegoldó képesség fejlesztése
•    türelmességre, becsületességre és tiszteletre nevel
•    küzdeni tudásra, versenyszellemre nevel
•    hasznos elfoglaltságot ad a szabadidőre
•    lehetővé teszi újabb barátságok kialakulását
Az eddigi tanulmányok megmutatták, hogy a képességfejlesztő sakkoktatás által valamennyi tárgyban javultak a gyermekek eredményei. A lexikális tudás mellett a kreatív gondolkodást is elsajátíthatják az iskolai tanulmányaik során.

 

Képességfejlesztő Sakkpalota szakkör indul a SZIGNUMBAN!

 

A sakk nem csupán a történelem egyik legősibb játéka, hanem az egyik leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz. Segítségével fejleszteni lehet a tanulók személyiségét, emellett jótékony hatással van az értelmi képességek, különösen a megértés és a problémamegoldást biztosító gondolkodás fejlődésére.

A logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére is alkalmas egyedülálló képességfejlesztő programot Polgár Judit nemzetközi sakknagymester fejlesztette ki. A programnak számos jótékony hatása van: a mesevilágba ágyazott játék során nem csupán a gyerekek stratégiai készsége fejlődik, hanem megtanulnak síkban és térben is tájékozódni. Nevelő és fejlesztő lehetőségek széles tárháza, amely nem csak játszani tanít, hanem módszerével segíti a többi tantárgy tanulását is.

Az országban még kevés helyen alkalmazott módszer egyre több intézményben jelenik meg. Intézményünkben a Sakkpalota programot 2020 februárjától délutáni szakkör formájában kívánjuk bevezetni. A nemzetközi és hazai díjakkal kitüntetett Sakkpalota módszert elsősorban olyan alsó tagozatos tanulóinknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék logikus gondolkodásukat, szívesen oldanak meg érdekes feladatokat (pl. szabadulószobás rejtvények), érdeklődnek a társasjátékok iránt. A foglalkozások idején az alsós tananyagokat a sakk világába ágyazva játékos formában gyakoroljuk (pl. helyesírás, szóbeli és írásbeli műveletek, szorzótábla). Az élményszerzés papíron, sakktáblán, mágnes táblán, valamint digitális táblán történik. A szakkörre várunk kezdő és sakkozni már tudó diákokat egyaránt.

A foglalkozások költségtérítése havi 3000 Ft, amely 4 alkalmat foglal magában. A 45 perces foglalkozás időpontját igyekszünk a jelentkező tanulók igényeihez mérten kiválasztani. Kérjük, hogy a jelentkezési lapon a kezdő vagy haladó szint megadása mellett jelöljék meg a gyermeknek leginkább megfelelő időpontot! Jelentkezési lapot az osztályfőnöktől lehet kérni.

Lehetséges időpontok (hetente 1x45 perces foglalkozás):

 

HÉTFŐ

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

13.30-14.15

14.15-15.00

15.00-15.45

13.00-13.45

13.45-14.30

14.00-14.45

Helyszín: informatika terem

A foglalkozásokat vezeti: Kerekesné Dócs Nikoletta (a Képességfejlesztő Sakk akkreditált pedagógus továbbképzést elvégzett tanító)

A programról bővebb információ az alábbi weboldalon olvasható:

https://www.sakkpalota.hu/index.php/hu/

Elérhetőség: k.docsniki@gmail.com, 06-70/617-8377