Ökoiskola és Laudato Si' Megvalósítási Fórum

Fogalom tisztázás

Az "ökoiskola" szó ismerős Magyarországon, viszont a "Laudato Si' Megvalósítási Fórum" kevésbé. Megmagyarázzuk, hogy mit értünk ez alatt a két kifejezés alatt.

ÖKOISKOLA                                  LAUDATO SI' MEGVALÓSÍTÁSI FÓRUM

CSOMAGOLÁSMENTES VÁSÁRLÁS népszerűsítése

Idén is meghirdetjük "zero waste" projektünket

MEGRENDELŐLAP

Iskolánk szívügye, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, ezért keressük a csomagolásmentes életmód népszerűsítésének lehetőségeit. Másrészt iskolánk nem szeretne kereskedelmi ügyletekbe bonyolódni. Ezt a két szempontot szem előtt tartva iskolánk a következőket vállalja:

  • helyet biztosít a 25 literes kannáknak, amelyekből a mosó- és mosogatószer vételezhető;
  • portásaink segítenek a kiadagolásban - a hozott flakonokba/edényekbe a megvásárolt mennyiséget. 

ÁRAKRÓL  az online megrendelőlapon  tájékozódhat.

A választott termékeket előre meg kell rendelni és kifizetni, azután lehet az iskolában átvenni.  Az átvételhez saját zárható edényt (palackot, flakont…) kell hozni. 

Idén nincs minimum összeg a rendelésre, viszont kérjük, hogy a kifizetett termékeket 30 napon belül vigye el iskolánkból!  

 A vásárlás folyamata lépésenként:

  1. Az online megrendelőlapon megrendelik, hogy mely termékből mennyit szeretnének vásárolni.

 Ezután kapnak emailben egy e-számlát, amit átutalással egyenlítenek ki a cégnek. Kérjük, a Megjegyzés rovatba írják be a számla sorszámát!

 A cégtől kapnak egy visszaigazolást arról, hogy mikor milyen terméket fizettek ki. Ezt vagy telefonjukon vagy kinyomtatva bemutatják a szolgálatot teljesítő portásunknak. 

ÚJ a tavalyi évhez képest: Az egyszerre megrendelt termékeket kérjük, hogy egyszerre vigye el oly módon, hogy az üres flakonokat egyik nap beadja a portásnak, és másnap érte jön. 

   Az Easy Fresh:https://easyfresh.hu/

  A vásárlási folyamat kísérleti jellegű, ezért minden javaslatot szívesen veszünk!

Kinga nővér

 

Mitől ökoiskola egy iskola?

Forrás: https://ofi.oh.gov.hu/mi-az-az-okoiskola

Az emberiség jelenlegi legnagyobb kihívása a környezeti válság. A környezettudatosabb életvitel kialakítása a válsággal való megküzdés egyik fő eszköze. Ehhez a célkitűzéshez járulnak hozzá az ökoiskolák iskolafejlesztő munkájuk során azzal, hogy a jövő generációk nevelése során a környezettudatosan cselekvő állampolgár eszményképét tartják szem előtt.

Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése során.

Az iskolai munkához több szálon kapcsolódik a helyi közösség. A helyi környezeti értékek és gondok részét képezik az iskola pedagógiai munkájának, a helyi pedagógiai programba beágyazottan.

 Mitől innovatívak az ökoiskolák?

Az ökoiskolák innovativitása három szinten mutatkozik meg:

1. Pedagógiai szinten

2. A társas kapcsolatok szintjén

3. Technikai, gazdasági szinten 

Fenntarthatósági témahét 2021.

Egyik fő témája az erdő volt

Ehhez, valamint a Föld Napjához kapcsolódóan készültek a fák és a levelek erezetének zsírkrétával készített mintája. A kisebbekkel közösen dolgoztunk, a nagyobbak otthon készítették munkáikat.

1.a tanterem dekoráció a Föld napján
1.a osztály dekorációja a Föld napján

 

Tanulói beszámolók az 5.a osztályból

13 diákunk írt fogalmazást a témáról. 

Beporzók napja

A Szignum 5.a osztályos tanulói vettek részt a programon

Iskola határok nélkül - önkéntes program

A Kassai oviban ültettünk virágokat.

2019.05.22-én egy Erasmus+ projektünk (2018-1-RO01-KA229-049265_4 Education without borders, Iskola határok nélkül) önkéntes programjaként az akkori 6.a osztályosokkal (Kerekes Ákos, Nagy Kristóf, Varga Sándor) mentünk el a Kassai óvodába virágokat ültetni az ovisokkal és óvónénivel együtt.

 

Ökoiskolai programokkal gazdagodtunk

A 2019/2020-as tanév zöld történései

Energia szakkör működik a Szignumban

A résztvevő tanulók beszámolóiból válogattunk