Erasmus+ Kiberbiztos iskolák

CYBERSECURITY SCHOOLS - KIBERBIZTOS ISKOLÁK

2019-1-ES01-KA229-064699_3

Megvalósítás ideje: 2019. szeptember 1. - 2022. augusztus 31.

 

A Kiberbiztos iskolák projekt fő célja a bevált gyakorlatok cseréje hat európai ország között a tanulók biztonsága és magánéletének védelme terén. Megszervezzük és megvalósítjuk az első nemzetközi kétnyelvű kiberbiztonsági kongresszust, megosztjuk a bevált gyakorlatainkat és közzétesszük a Conference Proceedings Cybersecurity kiadványt. Megvalósítjuk a kibermentorok képzését, azaz olyan kicsi, vegyes csoportokban szervezett tanulók, akik a hálózat védelmének és biztonságának témáján dolgoznak.

A projekt néhány témája: A mobil eszközök egészséges használata, a nemi alapú zaklatás az interneten, a sztereotípiák és a szexista nyelv az interneten, a magánélet védelme az interneten, az internetes zaklatás helyzeteinek megelőzésére és leküzdésére szolgáló technikák, fenyegetések vagy zsarolások az interneten.

 

A projektben résztvevő országok:

Spanyolország (Merida város)

Törökország (Fethiye)

Románia (Galanesti)

Olaszország (Pescara)

Lengyelország (Poznan)

Magyarország (Makó)

PROJEKTPARTNER ISKOLÁK:

1. CEIP Ciudad de Mérida (ESP) - koordinátor

2. Scoala Gimnaziala "Samson Bodnarescu Gălăneşti (ROM)

3. Szkola Podstawowa nr 88 w Poznaniu (POL)

4. Fethiye Ortaokulu (TUR)

5. Istituto Comprensivo Pescara 7 (ITA)

6. Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium Makó (HUN)

 

FŐ CÉLOK:

1.         JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA

2.         KIBERMENTOROK KÉPZÉSE

3.         AZ I. KIBERBIZTONSÁGI KONFERENCIA MEGRENDEZÉSE

 

A projekt hatásai iskolánkban:

  • Bevont tanulók (6a, 6b) – 29 fő
  • Bevont tanárok (4-6 fő)
  • Angol nyelvórák szülők kiscsoportjának és tanárok kiscsoportjának
  • Felkészülés az utazásokra
  • A makói találkozó szervezése és lebonyolítása

2. Erasmus virtuális mobilitás (Törökország)

2021. május 19-21. között hat iskola tanárai és tanulói kapcsolódtak be abba a nemzetközi projekttalálkozóba, melynek ezúttal a török iskola volt a szervezője. A szignumosokon kívül török, lengyel, román, olasz és spanyol részvevőkkel zajlott a találkozó.

Az első napon az ilyenkor szokásos bemutatkozók zajlottak, melyen a török iskola tanárai énekeltek, megismertük városuk, Fethiye nevezetességeit és táncait. A Szignum nyolc hetedikes tanulója is ügyesen oldotta meg az angol nyelvű prezentáció előadását.

Rövid szünet után máris áttértünk a találkozó szakmai részére. Online foglalkozás keretében ismerkedtünk meg a legnépszerűbb, ingyenesen használható Web 2.0 alkalmazásokkal. A sok bemutatott, kooperatív tanulásra kifejlesztett online felület között jónéhányat ki is próbáltunk. A résztvevők lelkesen fedezték fel a Padlet, Mentimeter, Postermywall, ToonyTool, Quizizz és a többi remek alkalmazás lehetőségeit.

A napot egy Törökországról szóló érdekesség gyűjtemény megtekintésével zártuk.

A második napon a Scratch nevű játékfejlesztő felületről tartott foglalkozást egy szakember. A gyerekek körében népszerű alkalmazás játékos módon ismerteti meg velünk a programozás alapjait.

Később a projekt hatásait értékelő kérdőívet töltöttünk ki, illetve az iskolák kibermentor tanulói mutatták be prezentációikat. Iskolánkat Siket Mira Liliána és Kis Ramóna képviselte a szignumos tanulók videójátékozással kapcsolatos szokásairól készített felmérés bemutatásával.

A záró napon folytattuk a Scratch-en a programozást, előadást hallgattunk az eTwinning és a TwinSpace használatáról, és megvitattuk a soron következő jó gyakorlat témáját.

A napot egy játékos, vidám, ugyanakkor érzelmektől és megható szavaktól sem mentes záró ünnepséggel fejeztük be.

Összességében elmondhatjuk, hogy a második virtuális találkozó jól sikerült, a résztvevők sokat tanulhattak a felkínált témákból. A találkozó virtuális jellegéből következően sajnos előfordultak technikai nehézségek, de a projekt életének és hatásainak magas színvonalon való tartása végett kétség kívül szükség van rá. Reméljük, a vírushelyzet lecsengése után őszre lehetőségünk lesz immár személyesen is találkoznunk a távoli iskolák tanulóival és tanáraival.

Iskolánkat a három nap folyamán a következő tanulók képviselték: Bartha Ágota Flóra, Juhász Laura, Kis Gabriella Luca, Kis Ramóna, Siket Mira Liliána, Tamás Enikő, Vizi Gréta, Weszely Mária Sarolta

Munkájukat Dulka Árpád és Gulyás Attila tanárok koordinálták.

 A program a 2019-1-ES01-KA229-064699_3 számú „Cybersecurity Schools” c. Erasmus+ projekt keretében valósult meg.

1. virtuális mobilitás a makói Szignumban

Hat ország nemzetközi találkozójának voltunk házigazdái

2021. március 2-4. között hat iskola tanárai és tanulói kapcsolódtak be a munkába; a szignumosokon kívül török, lengyel, román, olasz és spanyol részvevőkkel zajlott a találkozó. 

- Az első napon a megnyitó ünnepség keretében megismerhettük egymást, illetve bemutattuk országainkat és iskoláinkat. Tanulóink segítségével virtuális városnézést tartottunk Makóról - tájékoztatott Gulyás Attila. Iskolánk pályázati referense elmondta: a második és harmadik nap a szakmai munkáé volt: Dr. Baracsi Katalin internetjogász tartott online foglalkozást, illetve jó gyakorlatok alkalmazását és megosztását végezték a bevontak. 

A Digitális koktél című online workshop keretében népszerű applikációkat és számítógépes játékokat kellett felismerni a logóik alapján, illetve népszerű applikációkat és számítógépes játékokat kellett felismerni a logóik alapján. A diákok hozzászólásaiból az derült ki, hogy felelősen használják az applikációkat, a biztonsági beállításokra és ezen belül a láthatóságra nagy hangsúlyt fektetnek. A játékidő kapcsán igyekeznek időkereteket felállítani már saját maguknak.

A második workshopban az internet kockázatai közül a cyberbullying, azaz az online bántalmazás formáival ismerkedtünk. Az előadás fókuszában a bántalmazás felismerése, megelőzése és a segítségnyújtás és segítségkérés állt.

Nagyon népszerű volt a digitális lábnyom témájáról készített Kahoot! játék, mely során sokat tanulhattunk a személyes adataink védelméről, és az online térben ránk leselkedő veszélyekről.

A három napos rendezvény záró eseményén a résztvevőknek járó tanúsítványok ünnepélyes "kiosztása", a digitális fényképalbum fellapozása, és a búcsúzkodás érzelmes szavainak megosztása történt. 

Összességében ez az úttörő program sikeresnek bizonyult, mert a résztvevők élvezték a részvételt, aktívak voltak, bátran hozzászóltak a témákhoz, és egy évvel az utolsó nemzetközi találkozó után jó volt újra közös értékekkel gazdagítani a projektet.

A három nap során a hat országból több mint 70 résztvevő tanuló és tanár aktív részvétele és munkája mellett lezajlott találkozóra a személyes mobilitásokra vonatkozó korlátozások miatt, illetve a projekt érdemi munkájának folytatása végett került sor. Legközelebb Törökország ad otthont hasonló rendezvénynek.

A program a 2019-1-ES01-KA229-064699_3 számú Erasmus+ projekt keretében valósul meg.