Erasmus+ The 17 Goals

Nemzetközi tanári találkozó a Szignumban

2023. július 7-9. között iskolánk volt a házigazdája annak a nemzetközi találkozónak, melyet az Európai iskolák a fenntartható fejlődésért című Erasmus+ projekt keretében szerveztünk. Ezt a találkozót a 2020-1-HU01-KA229-078787 azonosító számú projekt elejére terveztük, de a világjárvány miatt záró találkozó lett végül belőle.

A három nap alatt összesen 14 török, horvát, olasz, litván és román tanár volt a vendégünk, akik változatos programok során és több helyszínen beszélték meg a három éve elkezdett, augusztus végén záródó projekt eredményeit és folytatásának lehetőségeit.

A megbeszélés fő témái voltak:

- A koordinátorok reflexiói a projekt megvalósítására.

- Jó gyakorlatok megosztása.

- Jövőre vonatkozó tervek.

- A záró beszámoló előkészítése, gyakorlati teendői.

A találkozó során a következő programokat szerveztük vendégeinknek:

- Látogatás a mórahalmi bivalyrezervátumba.

- Városnézés Szegeden.

- Sétahajózás Budapesten.

- Látogatás a Balatonra.

A találkozó egyben tanári továbbképzés is volt, melyet Ürge-Vorsatz Diána vezetett "Fenntarthatóság a projekt befejezése után" címmel.

A képzés résztvevői a partneriskolák tanárai voltak, beleértve az egyes iskolák koordinátorait is. A hangsúly végig azon volt, hogy mit tanultunk a projekt során, milyen jó gyakorlatokat tudunk megosztani, és mik a terveink a jövőre nézve.

A tanárképzést Ürge-Vorsatz Diána, a fenntartható fejlődés egyik legelismertebb hazai és nemzetközi szakértője vezette. Az ő tanácsai és szakmai tapasztalatai alapján jól felkészültünk a folytatásra.

Ezen a találkozón a koordinátorok megállapodtak a záró beszámoló előkészítéséről és benyújtásáról.

Köszönet a szülőknek

Sikeresen lezajlott az Erasmus találkozó a Szignumban

Kedves Szülők!

Köszönet

Az ERASMUS+ találkozó sikeresen lezajlott Makón. A külföldi diákok és tanárok élményekben gazdagon tértek haza. Külön nagy köszönet a befogadó családoknak, akik mindent megtettek azért, hogy vendégeink otthon érezzék magukat. Ennyi fiatalt ezelőtt még soha nem fogadtunk be: 31 diák érkezett 5 országból, 11-14 éves korosztályból. Köszönjük, hogy gondjukat viselték egy hétre!

Azoknak is köszönet, akik finomságokkal és innivalóval örvendeztették meg az ERASMUS csapatot! Ezért is nagyon hálásak vagyunk!

  

A budapesti program végén síró arcokkal vettek búcsút a szignumos diákoktól a vendég fiatalok. Bízunk benne, megérte a befektetett munka: a program a résztvevőket kölcsönösen gazdagította és fejlesztette.

A Szignum napon (június 16-án délelőtt) néhány diákunk tart élménybeszámolót erről a makói nemzetközi találkozóról, illetve arról, amikor ők utaztak külföldre. Érdeklődő szülők itt regisztrálhatnak az élménybeszámolóra. Nekik később megírjuk a pontos időpontot és helyszínt.

Híradás a találkozóról a honlapunkon.

Jelentkezés a következő tanévi ERASMUS programban való részvételre

Többen kérdezték, hogy miként lehet egy szignumos diák az ERASMUS program részese.

Ebben a tanévben 5 szignumos diák jutott el Romániába, 4 Olaszországba és 16 Máltára ERASMUS ösztöndíjjal. A következő tanévekben is lesz lehetőség utazásra. Most azok jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanévben felső tagozatosok lesznek. A bekerülés feltétele, hogy a diák részt vegyen önkéntes feladatok elvégzésében. Ezzel pontszámokat gyűjthet, majd ez alapján történik az utazók kiválasztása. Az alábbi űrlapon már most lehet jelentkezni. A jelentkezők külön értesítést kapnak a pontszerzési lehetőségekről. A pontszámok itt követhetők nyomon.

 

Tisztelettel:

Makó, 2023. június 2.                                                                                   A Szignum Iskola vezetősége

A projekt rövid bemutatása

 

winner logo
A projekt hivatalos logója

In English

Legújabb európai uniós pályázatunk, Erasmus+ Európai Iskolák a Fenntartható Fejlődésért (2020-1-HU01-KA229-078787) témája az ökológia, a fenntarthatóságra törekvés támogatása. A résztvevő országok köre: Törökország, Románia, Litvánia, Horvátország, Olaszország.

A projekt fő célkitűzéseit 4 csoportban foglalhatjuk össze:

- ökoparlament létesítése (innováció)

- a globális célok megismerése 

- jó gyakorlatok megosztása

- nemzetközi kapcsolatok építése

Roll-up

 

Adventi adománygyűjtő vásárt rendezünk a Szignumban

Ideje: 2022. november 26-án, szombaton 14:00-15:00 között, majd karácsonyig minden tanítási napon 15.45-16.15-ig, december 21-én 12:30-tól

Helyszín: A Szignum előtti tér vagy az aula (időjárástól függően)

Kedves Szülők!

A családi napon 125.600 Ft adomány gyűlt össze.  Köszönjük!

A Szignum öko-parlament és a diákönkormányzat egybehangzó döntése alapján ezt a pénzt a diák kerékpártároló fedetté tételére szeretnénk fordítani. Adventben újabb vásárt szervez az öko-parlament, ahol a felső tagozatos diákok lesznek az árúsok - önkéntes munkában. Ugyanerre a célra: a fedett kerékpártároló kivitelezésére  gyűjtünk.

Vásárfiák:

  • Saját kezűleg szedett, szárított és csomagolt hársfavirág, csalán, menta, levendulavirág teák
  • Saját kezűleg szedett, szárított és csomagolt fűszernövények
  • Családi napról megmaradt ruhák, cipők
  • Egyéb vásárfiák - kis méretű tárgyi felajánlásokat elfogadunk – de ruhát és cipőt most nem! - a portán gyűjtjük)

Minden terméknek lesz egy „ára”, de eladóink alkuképesek :-) (Tipikusan 50 Ft - 200 Ft között lesznek a termékek beárazva)

Kérdés esetén engem keressenek!

Makó, 2022. november 23.

Kinga nővér

A diák öko-parlament tanár képviselője

barati.eszter@szignum.hu

+36 30 8642 322

 

Sustainable Development Goals 6. Water, Sanitation and Hygiene =WASH Víz és köztisztaság ENG/HUN cc

A témáról készült kisfilm itt található. 

Komposztáljunk együtt!

Az Ökoparlament kampánya

A Szignum Ökoparlamentjének legújabb akciójának célja az iskolában keletkező szerves és a komposztálásra megfelelő hulladék összegyűjtése és elhelyezése az iskolai komposztálóba.

A kezdeményezéshez kampányvideó is készült, amit a következő linkre kattintva lehet megtekinteni:

KompEGy

https://www.youtube.com/watch?v=QUTCrsUcUi0

A nemzetközi projekt számára is közzétettük a kisfilmet, mégpedig angol felirattal.

Az Ökoparlament tevékenységéről itt is tájékozódhatunk:

https://twinspace.etwinning.net/149384/pages/page/1307767

Nemzetközi találkozó Olaszországban

Castel di Sangro, 2023. március 27 - 31.

OLASZORSZÁGI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

A 2020-1-HU01-KA229-078787 „Európai Iskolák a Fenntartható Fejlődésért” Erasmus-pályázatnak köszönhetően egy gyönyörű tavaszi hetet tölthettünk egy festői szépségű olasz kisvárosban, hósapkás és hagyományos hegyek ölelésében, Castel di Sangróban. A pályázatnak köszönhetően (az olasz házigazdák mellett) horvátok, litvánok, románok, törökök és magyarok utaztunk az olasz csizma középső részére. A Szignumot négy diák, egy korábbi diák és két tanár képviselte. A nyolcadikosok közül az Öko-parlament elnöke, Horváth Bulcsú és Szabó Hanna Panna, a hetedikesek közül Szabó Gergő és Varga Tamás ismerkedtek egymással, a helyi feladatokkal, és váltak egyre inkább elkötelezetté Földünk védelme iránt. A diákokat Baloghné Kovács Éva és Mészáros Ildikó tanárnők kísérték el az olaszországi programra. (Ildikó néni)

A szűk hét alatt számos programot kínáltak a helyi szervezők: Minden délelőtt az iskolában voltak közös programok – egymás megismerése és a fenntartható városok témakörében –, a különböző nemzetiségű gyerekeknek. Ezek különösen hasznosak voltak, mivel a közös nyelv az angol volt. Így fejleszthettük angol kommunikációs készségünket. A délutánok általában közös kirándulásokkal teltek: a közeli látnivalókat csodálhattuk, illetve az Appennini-hegység havas csúcsaiban gyönyörködhettünk. Az egyik nap felmentünk egy nemzeti parkba ahol túráztunk, állatokat néztünk és játékos programokon vettünk részt. A délutánokon általában a tanulóknak és a tanároknak külön programokat szerveztek. Az egyik délután túra lett volna, viszont esett az eső, ezért a farkasokról és a medvékről tanultunk, egy másikon pedig egy fenntartható várost építettünk kartonpapírból és egyéb anyagokból. (Gergő)

A közös munka, együttgondolkodás során barátságokat kötöttünk… “Izgatottan vártam már ezt az utazást. Eleinte nagyon féltem és azt gondoltam, hogy sokkal nehezebb lesz megértetnem magamat vagy megérteni másokat, de már az első nap rájöttem, hogy semmi okom a félelemre, mert az olaszok nagyon segítőkész és barátságos emberek, nagyon jó és szoros barátságok alakultak ki köztünk; vannak, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Nagyon várom már a májust, hogy újra találkozzunk velük, és annyi élménnyel gazdagodjanak Magyarországon, mint mi Castel Di Sangróban.” (Hanna Panna)

“Én azt gondolom, hogy a találkozás pillanatától jól össze tudtunk dolgozni, mert azonos hangulatban voltunk velük. És mivel az első napon alakultak baráti csoportok, így utána az együttműködés nagyon egyszerű volt. Az egyik nap olyan csoportmunka volt, ahol az országokat direkt összekeverték, így ment a csapatmunka, és itt tényleg tudtak segíteni egymásnak a nemzetiségek.” (Tamás)

A családoknál és a közös együttlétek alatt megismerkedtünk a helyi gasztronómia csodáival is. “Szerencsés vagyok, mert nagyon szuper családhoz kerültem. Az olasz anyukám minden nap maga készített nekem és a család többi tagjának ebédet és vacsorát, számos alkalommal a kedvenceimet készítette, így teljes értékű családtagnak éreztem magamat. Már az érkezésemkor is nagyon kedvesek és befogadóak voltak. A kintlétem alatt mindent megtettek azért, hogy felejthetetlen élmény legyen számomra az utazás, és hogy minél több oldalát ismerhessem meg Olaszországnak. Nagyon hálás vagyok, hogy részese lehettem ennek a projektnek, életre szóló élményt kaptam, amit soha nem fogok elfelejteni.” (Hanna Panna)

"A mi családunk nagyon kedves volt és mindenben nagyon segitőkészek voltak, mind a megérkezéskor és mind a távozáskor. Minket már az első este elvittek pizzázni és itt tanították meg, hogy az igazi olasz pizzát hogyan is kell enni. Ők egy nagy család voltak, mert 3 gyerek és 3 felnőtt volt egy lakásban, és mivelhogy mi oda már nem fértünk volna be, így a másik házban aludtunk, ahol az apuka is velünk volt (egy emelettel lejjebb). Minden reggel ő készített reggelit. Nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy elszállásoltak minket és segítettek mindenben." (Tamás)

Ezúttal nekünk, tanároknak is külön programokat szerveztek a szervezők, nem győzünk elég hálásnak lenni az olasz kolléganő, Anna Rita Cimini körültekintő szervező munkájáért, a csapatépítő kirándulásért, amellyel gazdagított minket ez a találkozó. Mind nekünk, tanároknak, mind tanulóinknak egy életre szóló élmény volt az olasz vendégszeretet megtapasztalása. Reméljük, hogy a májusi makói Erasmus találkozón minél több ismerős arcot láthatunk viszont és szeretettel viszonozhatjuk a szíves vendéglátást. (Éva néni) Köszönjük az örökre szóló élményeket!

A találkozó résztvevői

Projekttalálkozó Romániában (2022.10.10-14.)

AZ UKRÁN-ROMÁN-MAGYAR HÁRMASHATÁRNÁL JÁRTUNK

2022. október 9-én a romániai Halmi településre öt diák utazott a Szignumból: Juhász Regina 7.b, Kallós Dávid 7.b, Putz Péter 7.b, Székelyhidi Hanna 7.b és én. Magyar anyanyelvű családok vártak minket. Náluk kaptunk szállást és sok finom ételt a hét során. „Az európai iskolák a fenntartható fejlődésért” Erasmus projekt keretében ez volt a negyedik utazás. A találkozó témája a Globális Fenntartható Fejlődési Célok közül a 15. volt: „Life on land”, magyarul „Élet a szárazföldön”. 6 ország képviselte magát: a magyarokon kívül a horvát, litván, olasz, román és török – hozzánk hasonló korú – gyerekek. A programok közül ízelítő: Első nap minden csapat bemutatta a saját országa természetvédelmi területeit. Második-harmadik nap busszal egy két napos körtúrát tettünk: meglátogattuk a tordai sóbarlangot és az Aranyosfői-jégbarlangot. Voltunk egy dinó parkban. Nagyváradon városnézés keretében megcsodáltuk a liliomos tavat. Negyedik nap egy öko-farmra látogattunk, majd Szatmárnémetiben egy Hagymatikumhoz hasonló termálvizes fürdőbe mentünk. Utolsó napon egy kulturális program keretében megkaptuk a részvételünket tanúsító okleveleket. A helyek nagyon gyönyörűek voltak, az emberek kedvesek, és sokan magyarul is tudtak! Rengeteget tanultunk másokról, más országokról! Egyszóval egy csodálatos és felejthetetlen élménnyel tértünk haza!

Farkas Balázs 6.b

Nemzetközi projekttalálkozó Litvániában az egészséges étkezés jegyében

Vilkaviškis, 2022. május 30. - június 3.

A Szignumot 4 tanuló (Qunaj Leonita, Farkas Balázs, Horváth Bulcsú és Dömösi Kamilla Fehérke) és két tanár (Kinga nővér és Reisz Mariann) képviselte a litvániai találkozón, ahol megfordultak számos szép helyen (Vilnius, Kaunas, Trakai, Marijampole, Vilkaviškis), és felejthetetlen tapasztalatokat gyűjtöttek különböző aktivitások keretében (Szabadság Sugárút, Vakok Múzeuma, Mezítlábas Park, stb).

Persze ezen a találkozón is a projekt fő témájának, a globális fenntarthatósági céloknak a megismerése, népszerűsítése állt a figyelem középpontjában. Így szinte minden napra jutott néhány foglalkozás, előadás az egészéges élelmiszerek és a tiszta víz fontosságáról:

  • Diákok előadásai („EGY LÉPÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD FELÉ"; „EGY GLOBÁLIS CÉL”.)
  • Integrált angol-földrajz-IKT óra (fenntartható fejlődés a világ különböző részein, WEB 3.0 eszközök)
  • Előadás "Étkezési szokások a partnerországokban"
  • Főzőműhely az iskolában „Egészséges étel a az én hazám", ételkóstolás, bemutatása és végül becsomagolása a rászoruló embereknek
  • Integrált biológiai-egészséges életmód óra
  • Workshopok: „Tiszta víz és higiénia”, „Egészséges étkezési piramis"

ERASMUS+ diákmobilitás Kaštel Noviban

2022.03.27 - 2022.04.01.

2022. március 27- április 1 között Horvátországba utaztunk kisbusszal - öt diák és két tanár -„Az európai iskolák a fenntartható fejlődésért” Erasmus+ projekt keretében. Öt ország diákjai találkoztunk. Minden résztvevő diák, így mi is  tartottunk angol nyelvű prezentációt arról, hogy a környezetünkben mi az a kulturális és/vagy természeti kincs, ami az “ökoturizmus” lehetőségét rejti magában. Ezen kívül Herceg Gergő és jómagam egy diák öko-parlament szerepjátékot vezettünk le diáktársainknak.

A tenger és a hegyek karnyújtásnyi távolságban voltak tőlünk. Különleges  - tengeri és mediterrán – ételeket próbálhattunk ki. Sokat kirándultunk. Ezek közül kiemelkedő élményt jelentett  a Krka Nemzeti Park. Számos világörökségi helyszínen is jártunk: Trogir városában, Split belvárosában; Šibenikben a Szent Jakab katedrálisban…

Megismertük Rómeó és Júlia helyi változatát: Miljenko and Dobrila történetét.

Családoknál szálltunk meg, akik nagy szeretettel fogadtak minket. Azóta is kapcsolatban vagyok azzal a horvát lánnyal, akinek a szülei vendégül láttak. Angol nyelvtudásunknak nagy hasznát vettük: volt alkalmunk gyakorolni az idegen nyelvet. Emellett örömünkre szolgált, hogy a romániai Halmiból érkező öt diákból három beszélt magyarul. Velük is összebarátkoztunk.

Összességében elmondhatom, hogy fáradtan, de élményekben gazdagon érkeztünk haza egy hét távollét után Makóra.

Ősz utáni nyár

– Törökországi Erasmus+ élménybeszámoló 2021.10.04-08.

Ősz után megint nyár? Hogyan lehetséges ez? A Szignum Iskola 4 tanulója, igazgatója és két pedagógusa a hideg őszi időt hátrahagyva, újra rövid nadrágra és pólóra cserélte a meleg kabátot, amikor egy délebben fekvő országba repült október elején. A hideg időt természetesen mindannyian szívesen cseréltük újra kellemes nyári melegre, amit az Égei-tenger török partján élvezhettünk. A meleget ezúttal nem a klímaváltozásnak, hanem a földrajzi fekvésnek köszönhetően tapasztalhattuk meg. A tőlünk délkeletre fekvő Törökországban közel 30 fokos meleg köszöntött ránk, amikor megérkeztünk. Bodrumba átszállással jutottunk el, így Isztambul városára is rátekinthettünk egy kicsit a repülőről, ahonnan álomszép látvány tárult elénk az Égei-tenger azúrkék öbleit nézve. A mediterrán hangulatú városba érve elsőre az ember azt hinné, hogy Görögországba csöppent, a hófehérre festett, kék színnel díszített épületek homlokzatai is ezt sugallták. Bodrum az ókori Halikarnasszosz városából kifejlődött török üdülőparadicsomként csalogatja a mediterrán vidékre vágyókat, ahol számos kikötő és nyüzsgő étterem várja a turistákat.

A török vendégszeretetet már megérkezésünkkor megtapasztalhattuk, és ez egész héten át bearanyozta ottlétünket. Az utazó tanulók egy-egy családnál tölthették a hetet, ahol angol nyelvtudásukat kamatoztatva ismerkedtek meg a török kultúrával, ételekkel, helyi szokásokkal és a káprázatos tájjal. A Szignum iskolából Biró Tekla, Gabnai Anna, Gera-Ludányi Máté 7.a osztályos tanulók, valamint Varga Tamás 6.a osztályos tanuló utazhatott Kriszta néni, Noémi néni és Niki néni társaságában. Az utazásra azok a gyerekek kaptak lehetőséget, akik az elmúlt tanévben bekapcsolódtak és aktívan tevékenykedtek az „Európai iskolák a fenntartható fejlődésért” elnevezésű Erasmus+ projektben.

Az egyhetes találkozó minden napja programokban és élményekben gazdag volt. Első projektnapunk a projektnyitás jegyében zajlott, melynek során megnézhettünk egy hagyományos török néptáncot, élvezhettük a városi vezetők vendégszeretetét. A törökországi partneriskola a bodrumi Tudományos és Művészeti Centrum volt, ahol elsősorban délutáni programokat szerveztek. A fenntarthatóság jegyében szervezett programokat intézménylátogatások és kirándulások tarkították. Voltunk  a helyi szelektív hulladékgyűjtő centrumban, megnéztük az ősi város maradványait és egy ősi színházat is. Délután a projektben részt vevő török, horvát, román és litván diákok különböző, fenntarthatósággal kapcsolatos projekteken dolgozhattak (pl. újrapapír készítése, robotika). A második napon tettünk egy kis időutazást az ókori világba, amikor ellátogattunk a Halikarnasszoszi mauzóleumhoz, az ókori világ 7 csodájának egyikéhez. Az épület egy síremlék, amely Mauszólosz, perzsa királyi helytartó és testvére, egyben felesége számára épült a kis-ázsiai Halikarnasszoszban. Az i.e. 353 és i.e. 350 között épült, görög építészek által tervezett 45 méter magas épület több évszázadot is átvészelt, ám a sorozatos földrengéseknek áldozatul esett fényűző síremlék káprázatos látványának a természeti erők vetettek véget. A Gumbet Szélmalmok és az ősi színház maradványai is mind a régmúlt világát idézték. A hét többi napján két alkalommal is lehetőségünk volt a meleg Égei-tengerben fürödni, ahol a kristálytiszta víz és homokos tengerpart látványa emelte fényét utazásunknak. Egy rövidebb folyóvízi hajókázást követően megnézhettünk egy teknőskórházat, ahol beteg cserepes teknősöket gyógyítottak. Közöttük láttunk olyanokat is, amelyek az emberi tevékenység által kerültek a kórházba (pl. tengervízbe került műanyag hulladékok). Az Erasmus+ projekt fő célkitűzései között szerepel a globális célok megismertetése. A 17 cél között szerepel az óceánok, a tengerek és a tengeri erőforrások megőrzése és fenntartható használata is. Az egyik legsúlyosabb környezeti problémát, mint amit az óceánokban felgyűlt szemétszigetek okoznak, most saját szemünkkel is megtapasztalhattuk. Utazásunk során nem csupán nemzetközi kapcsolatokat építettünk, számos jó gyakorlattal gazdagodtunk. Célunk az, hogy tanítványaink megtanuljanak kiállni magukért és olyan globális célokért, amelyek egy élhetőbb, fenntarthatóbb jövőt biztosítanak az emberiség számára.

Kerekesné Dócs Nikoletta

Öko-parlament a Szignumban!

Társadalmi szerepvállalásra nevelés a Szignumban

A pályázat keretein belül vállaltuk, hogy a tanítványaink részvételével létrehozunk egy ún. Öko-parlamentet.

Ennek első lépéseként osztályközösségben online kérdőív segítségével kiválasztották a gyerekek azokat a társaikat, akik kampányolhatnak a következő időszakban.

Február 1-jén egy újabb szavazásra került sor, ekkor már az egész iskolaközösség választotta ki a 4. osztályos és annál nagyobb tanulók közül az Öko-parlament képviselőit. A szavazás személyes és titkos volt, az első forduló online formában valósult meg.

Az ÖKO-parlament kiváló lehetőség annak felismerésére, hogy megtanuljanak tanítványaink kiállni magukért, valamint olyan célokért, amelyek jobbá teszik világunkat, élhetővé környezetünket és megtanít arra, hogy a természet energiáit hogyan használjuk fel tudatosan.

Az Öko-parlament tagjai a gyerekek ötletei alapján kisebb-nagyobb projektekbe fognak kezdeni, melyekbe az egész iskolaközösséget bevonják. Az így tervezett projektek célja a tudatos teremtésvédelem, a Föld megóvása és gondozása, az energiatakarékosságra való törekvés. Az így szerzett tapasztalatainkat online formában a többi résztvevő ország tanáraival, tanulóival is megosztjuk.

Pillanatfelvételek a kampány időszakról:

Folyik a választás előtti kampány

 

Folyik a választás előtti kampány

 

Folyik a választás előtti kampányFolyik a választás előtti kampány

 

Folyik a választás előtti kampány

 

Folyik a választás előtti kampány

Az Öko-parlament alakuló ülése (2020.10.03.):

Öko-parlament alakulóÖko-parlament alakulóÖko-parlament alakuló

 

A globális fejlődési célok megismertetése

Fenntartható fejlődés témanapot tartottunk a Szignumban

Az idei tanév utolsó tanítási napját a fenntartható fejlődési célok bemutatására és megismerésére szenteltük. A tanulóink két helyszínen (az alsósok az iskolában, a felsősök pedig a Maros-parton) jártak be különböző állomásokat, ahol tanáraik vezetésével játékos formában kerülhettek közelebb az ENSZ által 2015-ben meghatározott 17 globális célhoz. Ezeknek a céloknak a teljesülése esélyt ad, hogy a Földön most és a jövőben élő minden ember, közösség és egyén méltó életkörülmények között élhet és boldogulhat.

A szakemberek és jövőkutatók rámutatnak, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk a fenntarthatóságot, és csak a gátlástalan fejlődésre összpontosítunk, akkor hamar kimerítjük a Föld természeti kincseinek készleteit, aminek súlyos következményei lesznek: éhínség, viszályok és környezeti katasztrófák sorozata.

Az állomásokon elgondolkodtató, elmét és testet is megtornáztató feladatok segítették megérteni pl. a szegénység felszámolásának, az éhezés megszüntetésének, az egészséges életnek, a minőségi oktatásnak, a vízi élővilág védelmének, a bolygók védelmének, a béke és igazságosságnak, a felelős fogyasztásnak és a nemi egyenlőségnek a fontosságát. A feldolgozás során sok más mellett puzzle-t raktak ki, vizes vetélkedő feladványokat oldottak meg, riportfilmet néztek meg a fiatalok.

A témanapot az Európai iskolák a fenntartható fejlődésért című Erasmus projekt egyik fontos eseményeként is nyilvántartjuk, hiszen ennek a 6 ország iskolájának összefogásával megvalósuló több éves projektnek egyik fontos célkitűzése, hogy a globális célokat minél átfogóbban megismertessük a tanulókkal.

Végezetül egy kisfilmet ajánlunk az olvasó figyelmébe. Mészáros Ildikó tanárnő a fenntartható fejlődési célok közül az óceánok és tengerek élővilágáról vezetett foglalkozást az állomásán. A témát bemutató videó, melynek elkészítésében Halmágyi Gábor volt tanulónk segített, mostantól megtekinthető a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=IjyvEAcfCZw

A filmben megismerkedhetünk a Makóról származó Vízhányó Emőkével és barátjával, a búvár és víz alatti fotóssal, Sangut Santosoval. Ők a távoli Bali szigetén élnek, és nyolcadikos tanulóink kérdéseire válaszolva beszélnek az óceánok szennyezéséről.

A fotóklub pályázatának eredményhirdetése

Fotózzuk le a tavaszt!

Az "Európai iskolák a fenntartható fejlődésért" című Erasmus+ projket keretében működő Fotóklub Mészáros Ildikó tanárnő vezetésével meghirdette első fotópályázatát, mely a projekt iskolán kívüli népszerűsítése érdekében városi szintű versenyként valósult meg. A fotópályázat eredményhirdetését az utolsó tanítási napon ejtettük meg.

Összesen 634 fotó érkezett be a Szignum Fotóklub „Fotózd le a tavaszt!” pályázatára. A háromtagú zsűri (Czibolya Kálmán – Makói Videó- és Művészeti Műhely; Lóczi Gábor – Makói Fotó Barátok Egyesülete; Majoros Márton – Szignum) 88 gyerek munkáját értékelte. Összesen 26 díjazottat emelt ki és jutalmazott könyvutalvánnyal. Közülük 17 fő a JAG diákja, 8 fő szignumos, 1 diák almásis.  

A Szignum Fotóklub „Fotózd le a tavaszt!” pályázatának győztesei

A legjobb fotók:
I. Tóth-Kása Klaudia Zita (JAG) 
II. Molnár Fruzsina (JAG) 
III. Molnár Fruzsina (JAG) 
A legjobb fotósorozat:
Molnár Fruzsina (JAG) 

Állatok témában:
I. Nagy Attila Antal (Almási) 
II. Zsótér Dorka (Szignum) 
III. Sóki Lorina (JAG) 

Rovarok:  
Joó Boglárka (Szignum) 
Kanton Szilárd Bonifác (Szignum) 
Ludányi Zétény (JAG) 
Simon Dorottya (JAG)
Török Veronika (JAG) 

Utca
Fulajtár Zsolt (Szignum)
Fulajtár Zsolt (Szignum) 

Gaál Barnabás (JAG) 
Lőrincz Alexandra (Szignum) 
Molnár Brigitta (JAG) 
Molnár Fruzsina (JAG) 
Putz Péter Ariel (Szignum)
Süli Anna Luca (JAG) 
Simon Dorottya (JAG) 

Külterület:
I. Tanács Barnabás (JAG) 
II. Suba Benjamin 
III. Tanács Barnabás (JAG) 
Különdíj:
Szabó Bernadett (JAG) 
Tóth-Kása Klaudia Zita (JAG)