Mozgalmas volt a nemzetközi Erasmus+ találkozó

A május 22-26. között megtartott Európai iskolák a fenntartható fejlődésért című Erasmus+ projektünk záró találkozója rendkívül tartalmasra sikeredett. A 42 külföldi (olasz, török, litván, horvát és romániai) vendég meg a hazai 17 fős diáksereg már első naptól fogva számos programon vehetett részt: az ünnepélyes megnyitó után sorjátékok és magyar nyelvlecke következett, majd egy hangulatos városnéző vonatozásra keltek.

Kedden a PET Kupa folyami hulladékmentesítő akcióval ismerkedtünk meg, majd kilátogattunk a Maros-partra, ahol ünnepélyesen „örökbefogadtuk” a tanösvény egy szakaszát. Ha már ott voltunk, kipróbáltuk a Kalandpart adta kihívásokat is. Délután a tanulók vegyes csoportokban folytatták a hétfőn megkezdett kisfilmek és plakátok, transzparensek készítését, melyekkel a záró napon fővárosunkban hívtuk fel a globális fenntarthatósági célokra a figyelmet. A napot egy jó hangulatú nemzetközi focimeccsel zártuk, ahol a győztes jutalma egy újrahasznosított alapanyagokból készült serleg volt.

Szerdán a máltai Sharklab szervezet mutatta be cápamentő tevékenységét. Utána megismertük a távoli Indonézia térségében lévő tengereket sújtó szennyeződés valóságát és okait is. A plakátok és kisfilmek szépen elkészültek ebédig, majd következett a Hagymatikum meglátogatása.

Csütörtökön az Erasmus-csoport Szegeden töltötte a napot, mégpedig izgalmas tiszai sárkányhajózással, a Karolina iskolában egy nemzetközi vízminőség mérő projekt megismerésével, és egy hét állomásból álló városfelfedező túrával. Este került sor a találkozó hivatalos záró ünnepségére a Boldogasszony Forrása, volt kollégium udvarán. A lelkes csapat igen jól érezte magát, sötétedés után is vígan énekeltek, táncoltak a fiatalok.

Pénteken kora reggel Budapestre utaztak mindannyian, hogy a Tropicariumban interaktív előadással és idegenvezető közreműködésével a tengeri élőlényeket, cápákat, rájákat bemutató sétával ismerkedjenek meg a számunkra oly egzotikus élővilággal. Délután a Gellért-hegyre menve gyönyörködtek a főváros pazar látványában. Az Országháza előtti téren került sor a fenntarthatósági célok fontosságára és a cselekvésre buzdító, sürgető transzparensek bemutatására. Estefelé a makóiak könnyes búcsút vettek külföldi barátaiktól, és haza indultak. A 42 fős nemzetközi gárda Kinga nővér kíséretében elfoglalta szálláshelyét a Patrona Hungariae iskolában, és másnap ki-ki indult haza a maga útján.

A program, a szervezők és a résztvevők jól összehangolt együttese végül is nagyszerű élményeket, gazdag szakmai tartalmakat és örök barátságokat hozott mindannyiunk számára, melyek hozzájárulnak iskolánk nemzetközi jóhírének öregbítéséhez is. Ezúton szeretnénk megköszönni az iskola vezetősége, munkatársai és külön hálával említve a befogadó családoknak a támogatást, áldozatvállalást, rugalmasságot a projekttalálkozó ideje alatt.

Gulyás Attila – pályázati munkatárs