A 250 éves Szent István Király Plébániatemplomban mutatott be Liturgiát Kocsis Fülöp

A görögkatolikus érsek-metropolita július 30-án motorral érkezett a makói római katolikus templomhoz, amely ebben az esztendőben emlékezik felszentelésének negyed évezredes jubileumára. A szertartást követően a hívek mellett megáldotta az ünnepségen résztvevő motorosokat és kétkerekű járműveket is.

 

1772-ben szentelték fel a Szent István téri templomot Makó-Belvároson; az évfordulóra egész esztendőnyi programsorozattal készült az egyházközség. Ennek részeként, egy történelmi jelentőségű eseményre is sor került július utolsó szombatján. Kocsis Fülöp érsek atya mutatott be Liturgiát az ünneplő épületben. A görögkatolikus metropolita a helyi közösségük által szervezett kántortalálkozó zárásaként látogatott a latin testvérekhez, ahová más motorosokkal együtt, maga is kétkerekű járművén érkezett. Tanításában külön figyelmet szentelt Szent Pál megtérésének. – Jézussal való találkozása egészen nyilvánvaló, földrajzilag behatárolható, időben elhelyezhető, fizikailag érzékelhető valósággá lett. Az Isten elhívása teljesen személyes, időben és térben jól is értelmezhető – hangsúlyozta az elöljáró, aki gondolatmenetét összekötötte Szent István király személyével. – Egészen megváltoztatta őt az Istennel való kapcsolata. Mert nem a származás vagy a kedvező uralkodási körülmények tesznek valakit szentté, csakis az Isten szeretete. Hivatás az Istentől van, aki létre szólított minket és meghívott valamilyen életútra. Feladatunk, hogy ezt az utat megtaláljuk, és járnunk rajta. De csak akkor leljük meg, ha keressük, és csak akkor tudunk haladni rajta, ha Jézussal élő kapcsolatunk van. Mindenkinek van valamilyen hivatása. Csak az találja meg a saját életét és önmagát, aki követi Isten akaratát – hívta fel a figyelmet szentbeszédében Kocsis Fülöp, Kocsis Fülöp, aki a jubiláló templom számára egy Szent István király ikont ajándékozott. A Szent Liturgiát követően megáldotta az egybegyűlteket, külön a motorosokat, járműveikkel együtt. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult; a makói görög és római katolikusok testvéri jó kapcsolata pedig tovább erősödött.

A jubileumi programsorozat másnap a felújított Szent Anna oltár megáldásával és a következő héten a Filharmónia Magyarország szervezésében Szamosi Szabolcs orgona- és Sebestyén Márta énekművész hangversenyével folytatódik.

2022. augusztus 01.