Lengyelországban jártunk…

   Ezúttal nem diákokkal mentünk. Iskolavezetőként vettünk részt egy 2 napos Pozitív Fegyelmezés vezetői tréningen.

A találkozó kiemelt célja volt, hogy  a “Pozitív Fegyelmezés az európai iskolákban” című, 2023-1-HU01-KA220-SCH-000156486 azonosító számú projektben résztvevő 6 ország (Bulgária, Észak-Macedónia, Portugália, Franciaország, Lengyelország és Magyarország) 6 iskolájának igazgatói alaposan megismerhessék, hogy miről is szól ez a projekt, és így hatékonyan tudják támogatni kollégáikat a Pozitív Fegyelmezés iskolai bevezetésében. A Pozitív Fegyelmezés szemléletmódja és eszköztára alkalmazható családokban, a tanórákon, sőt, ezen a tréningen arról tanultunk, hogy egy igazgató miként vezetheti beosztottjait a Pozitív Fegyelmezés szellemében. 
(Eredeti angol címe: Empowering People in the Workplace)


  Ezen kívül  a személyes találkozó lehetőséget biztosított az informális ismerkedésre és a kapcsolatépítésre is. 

A projektben részt vevő minden iskolának más a profilja. A tréning szüneteiben a lengyel partnerek körbevezettek minket a białystoki intézményükben.  1000 diák tanul itt, 7-15 év között, integrált osztályokban. Ez azt jelenti, hogy az iskolai tanórákon együtt tanulnak sajátos nevelési igényű gyermekek más társaikkal, és az órákon kívül is együtt nevelkednek az iskolában. Főképp az autista gyermekek integrációjában járnak elöl. 

   Szegedtől Białystok városáig és visszafelé  IC vonatokkal utaztunk, összesen 2x23-25 órát. Budapest - Varsó viszonylatban éjszakai fekvőhelyes kocsiban utaztunk, így a hosszú út ellenére kipihenten érkeztünk szálláshelyünkre. A ZÖLD utazás igénybevételével kívántuk kifejezni, hogy az öko-iskola szemléletmódot az iskola falain kívül is magunkénak érezzük, és a projekt folyamán lehetőségeinkhez mérten érvényesítjük. 

 

Majorosné Rácz Krisztina és Baráti Eszter Kinga

 

2023. november 21.