Digitális állampolgárság találkozó a Szignumban

Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola házigazdája lesz az Erasmus+ "Kiberbiztos iskolák" (Cybersecurity Schools) stratégiai partnerségi együttműködés negyedik nemzetközi találkozójának.

A hat iskola összefogásával megvalósuló projekt többek között célul tűzi ki, hogy adott témakörökben jó gyakorlatokat osszunk meg egymással, tanulóknak és szülőknek szóló tájékoztató anyagokat, plakátokat készítsünk, tanári és szülői előadásokat, tréningeket szervezzünk, és minden iskola egy-egy alkalommal vendégül látja egy hétre a partner intézmények tanulói küldöttségét.

A projektet, melynek intézményünkön kívül egy-egy spanyol, olasz, török, lengyel és román iskola a tagja, eredetileg két évre terveztük, ám a világjárvány miatt egy évvel meg kellett hosszabbítani. A digitális oktatás és az ugrásszerűen megnövekedett online jelenlét alatt mutatkozott meg csak igazán a projekt hasznossága: iskolánkban is kibermentorok segítették a digitális dzsungelben bizonytalankodó társaikat, és az intézmény új digitális házirendje is támaszkodhatott a projekt tapasztalataira. A személyes részvétellel megrendezett találkozók helyett tavaly virtuális nemzetközi találkozókkal igyekeztünk magas szinten tartani a projekt aktivitását. Most végre személyesen is köszönthetjük egymást.

A találkozó címe: Digitális állampolgárság. Számos foglalkozással, aktivitással, programmal és kirándulással készülünk, hogy emlékezetessé és hasznos ismeretekkel szolgáló élménnyé tegyük a mintegy 30 vendég itt tartózkodását. A hétfői megnyitó után városnéző kisvonatozással és ismerkedő játékokkal igyekszünk összerázni a társaságot. Kedden délelőtt szakmai foglalkozások, workshopok várják a résztvevőket, délután a Hagymatikumban frissülhetnek fel, este pedig barátságos focimeccset játszunk. Szerdán a szegedi Agórában fizikai kísérleteket bemutató látványos előadás, színszoba és információtechnológia-történeti kiállítás várja a vendégeket, délután pedig városnézés következik a Tisza-parti városban. Csütörtökön újabb szakmai foglalkozásokon vesznek részt, és délután kerül sor a tanúsítványok kiosztására. Este záró vacsorával búcsúzunk el vendégeinktől, de csak formálisan, mivel pénteken még egy egész napos budapesti kirándulás vár rájuk, melyre iskolánkból is elkisérjük őket néhányan.

A sok-sok program megszervezésébe és lebonyolításába főleg iskolánk tanárai vesznek részt, de meghívtunk külsős előadókat is: Baracsi Katalin internetjogász foglalkozásokat vezet a gyerekeknek, Solymos Ákos kiberbiztonsági tanácsadó pedig a szülőknek és tanároknak tart előadást kedden délután.

Az iskolánkban működő Erasmus szakkör munkájának két eredményét is ezen a találkozón fogjuk bemutatni: a saját fejlesztésű kiber szabadulószobát, és egy kiber témájú társasjátékot.

Nagy várakozással, izgalommal és lelkesedéssel készülünk a találkozóra, reméljük, vendégeink csupa szép élménnyel térnek majd haza.                                                                      Gulyás Attila tanár úr, pályázati referens