Elindult a Szent István Szabadegyetem új évada

Beszélgetésre, a saját nézőpontok feltárására inspiráló előadást tartott Biró István görögkatolikus parókus. A SZIGNUM Szent István Szabadegyetemének idei évada egy hat részből álló, bioetikai kérdéseket feltáró sorozattal indul, amelynek első alkalma az élet indulásának témáját járta körül.

A makói Szent István Szabadegyetemet 2008-ban hívta életre a makói SZIGNUM Iskola azzal a céllal, hogy közéleti, kulturális és tudományos előadásoknak helyet adva, értékközvetítő szerepet vállaljon fel. Több mint egy évtizedes története alatt olyan ismert személyiségeket látott vendégül többek között, mint Jelenits István, Papp Lajos, Csókay András, Novotny Zoltán, Levente Péter, Lackfi János, Berecz András és Monspart Sarolta. Az intézmény arra törekedett, hogy olyan előadóakat szólítson meg, akiknek életpályája, munkássága példaként állítható mások elé, és ismertségük révén, Makón is közösségteremtő erővé is válhatnak.
A szabadegyetem két év szünet után, tavaly indult újra az eredeti szándékkal, de azzal a különbséggel, hogy a saját kincseket mutatja be, tehát a szűkebb régióban lévő kutatóknak, gondolkodóknak és alkotóknak is biztosít a jövőben bemutatkozási lehetőséget. 
Az új évad első alkalmán Biró István görögkatolikus parókus „Egy parányi élet kezdete” címmel tartott előadást. – Teremtettségünkből fakadóan, Szent Pál szavaival élve, van bennünk egy szívbe írt törvény. Függetlenül attól, hogy foglalkozunk-e vele, fontosnak tartjuk-e, ott van, és idővel ítéletet hoz. Elnyomhatjuk, de később vissza fog hatni az életünkre. Ezen keresztül szeretném megmutatni, a Szentírás mit mond az ember személyes méltóságáról és a másik szemében hogyan láthatjuk meg ezt a méltóságot - foglalta össze hatalkalmas értekezésének alapjait Biró atya, akihez a bioetika szerteágazó témaköre közel áll. Az október 21-ei, első előadáson az emberi élet keletkezését állította mondanivalója középpontjába. Az előadó a hívő ember oldaláról közelített, de igyekezett minden álláspontot feltárni a témában. – Arra számítok, hogy a résztvevők lesznek olyan bátrak, hogy a saját gondolataikat feltárják és tudunk majd egy jót beszélgetni – avatott be István atya, aki felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek ki kell alakítania az életében egy személyes mércét, amihez igazítja a tetteit. Majd elmondta, meggyőződése, hogy sok esetben az emberi elmagányosodás, a félelmek, az elkeseredés érzésének oka az, hogy a lelkiismeretünk szentélyében a szívünkbe írt törvény és a saját mércénk nem találkozik. 
A bioetikai előadássorozat tovább folytatódnak, a következő alkalmakon az abortusz, a szexualitás, a mesterséges megtermékenyítés, a testkultúra és a gender kérdés kerül megvitatásra. 

 

2019. október 25.