Vendégünk volt Sipos Gazda

  Idei családi napunk egyik előadójának Sipos Józsefet, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi docensét, növényorvost, méhészmestert hívtuk meg, aki a templomban tartott a szülők számára izgalmas előadást Mi van a tányérunkon? címmel.

   Sipos Gazda már nem első alkalommal tartott előadást a Szignum közösségének. Ezúttal környezetvédelmi témákat is érintett, valamint hangsúlyozta, hogy az élelmiszer pazarlás már a szántóföldeken megkezdődhet, hiszen a piaci igények miatt nem kerülhet több termés a polcokra: a méretbeli, alakbeli eltérések miatt kidobják őket.   Kitért az aszály okainak bemutatására, édesapjának több tíz évre visszamenő csapadék-adatait mutatta be összevetve a mai helyzettel. Diáin keresztül megláthattuk, széles e világon hogyan rombolják a környezetet embertársaink. 

   Gyakorlati fogásokat is megtanulhattunk, hogyan tároljuk a terméseinket praktikusan és minőségromlás nélkül. Egyre növekszik Földünk lakossága, viszont a mezőgazdasági területek határa véges.

   Sipos Gazda közös gondolkodásra hívott bennünket: mit tudunk tenni saját környezetünkben a természet védelme érdekében. Arra motiválta közönségét, hogy ültessünk fákat, bokrokat; készítsünk rovarhoteleket, madárodúkat. A csapadékos időszakot használjuk fel az esővíz összegyűjtésére és megbízható helyről vásároljunk élelmiszereket. Mivel a Szignum pedagógusai számára nagyon fontos, hogy gyermekeink megismerjék a kertészkedés alapjait, iskolakertünk nagy segítségünkre van ebben.

   A következő előadását egy kerékpártúra keretében Földeákon, a Kornél-ligetben hallgathatjuk meg, ahol előadást is tart nekünk. A jelenlegi előadás keretében meghívta a kedves szülőket is a gyermekeikkel együtt. Erre a jövő naptári évben kerül sor.

   Mivel neki is szívügye a madarak védelme, meglátjuk, milyen lehetőségeink lesznek egy madárbarát kert kialakítására az ő segítségével. 

   Az egyik iskolanővéri alapelv szerint a jövő formálódik a kezünk között. A mai alkalom egy olyan lehetőség volt, ahol a szülők megismerhették, hogy milyen környezeti problémákkal szembesülünk hamarosan, amelyekre az ő gyermekeiknek kell majd megoldást találniuk.

   Nagyon hálásak vagyunk, hogy elfogadta meghívásunkat Sipos Gazda és ezúttal személyesen is megtapasztalhattuk elkötelezettségét, felelősségvállalását és szenvedélyét a növényvilág és a természet védelme iránt.

   Kívánom, hogy legyen Isten bőséges áldása mindazon a lelkesedésen, amivel hivatását gyakorolja!

                                                                                                                                                                             Mészáros Ildikó tanárnő