Erasmus+ partnerségi pályázat 2017-2019

2017. november 27-30.

 

 

Erasmus+ nemzetközi projekttalálkozó

2017. november 27-30. között iskolánk adott helyet a Formáljuk át az európai iskolák légkörét az erőszakmentes kommunikáción alapuló kortárs mediáció segítségével című Erasmus+ program első nemzetközi projekttalálkozójának. Nagy izgalommal készültünk az eseményre, mivel ez volt az első alkalom, amikor a távoli országokban található projektpartner iskolák képviselőit személyesen is megismerhettük. A finn, portugál, olasz és a dunántúli baki iskola küldöttsége az első napon budapesti sétahajós városnézéssel és közös vacsorával egybe kötött ismerkedéssel „pihenték ki” a hosszú utazás fáradalmait.

Másnap a Hagymaházban ünnepélyes keretek között megnyitottuk a találkozót, majd délután elkezdődött a munka érdemi része, ahol a pályázat minden eddigi és jövőbeli elemét megvitattunk, és igyekeztünk mindenki számára elfogadható projekttervet kialakítani. Most már bizonyosan tudjuk, hogy melyik találkozó mikor és hol lesz megtartva, eldőlt, hogy a portugál diákok munkája lesz a projekt logója, illetve hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak, hogy milyen formában kell beadni a pályázat beszámolóját, stb.

Szerdán a résztvevők Rambala Éva neves EMK tréner jóvoltából ízelítőt kaptak az erőszakmentes kommunikáció és a kortársi mediáció módszertanából. Délután Rambala Éva a szülőknek tartott előadást Szívek és szavak, az Erőszakmentes kommunikáció lényegéről címmel. Külföldi vendégeinket ezalatt Heather Gemmel volt kedves munkatársunk kalauzolta a városban.

Csütörtökön délelőtt vendégeinknek a Hagymatikumban volt lehetőségük élményekkel gazdagodni, de volt, aki inkább a lombkorona-sétányt és a kalandparkot választotta. Ebéd után elköszöntünk a külföldi vendégeinktől, de iskolánkban a találkozó vonzáskörében további rendezvényeket tartottunk: tanáraink a baki iskola igazgatójának gondolatébresztő szemináriumán vettek részt, míg a projektbe közvetlenül bevont néhány kolléga a baki iskola egyik tanárának módszertani útmutatásait és tanácsait hallgathatta.

A nemzetközi projekttalálkozó igazolta létét: közösen megteremtettük a két éves együttműködés alapjait, fontos új ismeretekkel gazdagodtunk, és a projektet népszerűsíteni tudtuk a sajtó nyilvánossága és az érdeklődő szülők felé. A messzi országokból érkezett vendégeinkben lelkes, nyitott és igen barátságos személyeket ismerhettünk meg, és mind alig várjuk a következő találkozót, amire egy hónap múlva Bakon kerül sor.

Végezetül az Erasmus+ projekt team nevében megköszönöm minden kedves kolléga munkáját, aki részt vett a szervezésben, azoknak a támogatását, akik vállalták a helyettesítéseket, és mindenkinek az együttműködését közös céljaink elérése érdekében.

 

Gulyás Attila

 

 alt

alt

alt

alt 

alt

 


2017. szeptember 30. - Projektnyitó rendezvény

 

Iskolánk hagyományos családi napja egyben a Transform our Schools Climate  across Europe by Peer Mediation Based on Nonviolent Communication (TSCE) című nemzetközi pályázatunk megvalósításának kezdő napja is volt, melynek mintegy 600 résztvevője gyűlt össze.

Baráti Eszter Kinga nővér röviden bemutatta a projektet, beszélt a konfliktuskezelés fontosságáról, illetve a résztvevő iskolák közötti együttműködésről is. A tanulók és szüleik megtekinthették a partner iskolák bemutatkozó kisfilmjeit, és véleményeket meg kérdéseket írhattak róluk.


A Szegedi Tudományegyetemről érkezett két hallgató és egy tanár, akik vállalták, hogy bemutatják Törökországot és Finnországot. A többi résztvevő országot tanáraink segítségével ismerhették meg a vendégek.

 

 

alt

Gyülekeznek a vendégek a projektnyitóra

alt

Baráti Eszter Kinga nővér bemutatja a projektet

alt

Galambok repülnek a szélrózsa minden irányába

alt

Kipróbáltunk egy finn játékot, a mölkky-t

alt

A SZTE altajisztika szakos hallgatói bemutatják Törökországot

alt

Kvízkérdések Portugáliáról

 


 

2017. szeptember 20.

Elkészült iskolánk bemutatkozó kisfilmje az Erasmus+ partnerségi pályázathoz

 

Itt nézheti meg:

https://www.youtube.com/watch?v=uAwhduPbg4c